Met zonnepanelen op dak wekken steeds meer ondernemers en inwoners hun eigen, duurzame stroom op. Maar zelfs als ieder dak in Almelo vol ligt met panelen is dat niet genoeg om alle energie die in onze gemeente gebruikt wordt duurzaam op te wekken. Van Mierlo: “Daarom kiezen we voor de combinatie van zon op dak én land. Aan de Aadijk levert het eerste zonneveld in Almelo al volop energie.”
Heel Nederland moet uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. Onderzoeken naar aardgasvrije wijken zijn in volle gang. Samen met inwoners kijkt de gemeente naar grote en kleine stappen om wijken en buurten te vergroenen. Energiebesparende maatregelen in huis verdienen zich terug met een lagere energierekening. “Bovendien zijn we dankzij groene ingrepen beter voorbereid op de gevolgen van extreme wateroverlast en periodes van droogte. Wooncoaches adviseren inwoners bij vragen over energie besparen, isoleren, afkoppelen van regenpijpen, groene daken, aardgasvrij wonen en subsidiemogelijkheden.”
Daarnaast bekijkt de gemeente de mogelijkheden van Almelo als circulaire stad. Daarbij wordt geprobeerd de inzet van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk te verminderen en inwoners en ondernemers gestimuleerd worden om materialen te hergebruiken, te repareren of te renoveren.
Van Mierlo: “Ook Almelo wordt geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Dat heeft een weerslag op veel ondernemers en inwoners. Toch proberen we vooruit te blijven kijken. En door samen te werken écht verschil te maken.”
Ideeën of duurzame initiatieven? De gemeente gaat graag in gesprek over de gezamenlijke stip op de horizon: een mooie groen, blauwe stad die in stappen naar 2050 bijna energieneutraal is. Een stad waar het fijn en betaalbaar wonen en werken is en waar inwoners trots zijn op hun stad.