Save the date (12 juni)

Voor 12 juni staat een kennistafelbijeenkomst op het programma met als onderwerp ‘Vitaliteit’. Voor deze bijeenkomst is econoom Maarten de Winter Keynote speaker met als specialisatie ‘Verandermanagement’ in organisaties. Deze bijeenkomst, die u niet mag missen, begint om 15.00 uur in het Polman stadion.

DNA zet zich in voor ouderen

ALMELO – Eenzaamheid bij ouderen is een bekend probleem. In de wintertijd valt dit aspect extra op. DNA vindt dit een zorgelijke kwestie, naast andere duurzaamheidsaspecten en wil dit graag aan het licht brengen.

 

DNA doet diverse activiteiten op maatschappelijk gebied. Zo heeft DNA op woensdag 12 december jl. een avondprogramma meegeholpen in de ouderenzorg. Deze activiteit is al eens twee keer eerder georganiseerd sinds de oprichting, alleen toen was het alleen voor de bestuursleden. DNA vind het belangrijk dat ook de leden betrokken worden bij de P van People en een maatschappelijke bijdrage leveren als organisatie. Afgelopen jaar was er voor gekozen om deze activiteit organisatiebreed te trekken. In samenwerking met Stichting Present, die dit soort activiteiten voor organisaties faciliteert, is dit dan ook in gang gezet naar alle leden van DNA.

 

Woensdag 12 december jl. vond een dergelijk maatschappelijk activiteit dan ook plaats. Er werd gestart op het kantoor van Stichting Present te Almelo. Na een korte kick-off vertrokken het bestuur en de deelnemende leden naar de locatie. Het evenement was een avond zorg te dragen en mee te helpen in de ouderenzorg. Bewoners van het verzorgingstehuis van TMZ Het Meulenbelt hadden een avondprogramma op deze woensdagavond. Een optreden van een koor werd verzorgd om de bewoners een avond te entertainen. Diverse kerstliederen werden gezongen om in de sfeer van de feestdagen te komen. Wat vonden de ouderen dit leuk. Echter een nog leuker om te zien, waren de vrolijke gezichten van de bewoners van deze verzorgingslocatie. Het doet goed om te zien hoe blij ouderen zijn met het praatje dat mensen met ze maken en het helpen begeleiden van de kamer naar de kantine.

 

De cijfers liegen er niet om. Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Van hen zijn 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts een paar keer in de maand een sociaal contact (onderzoek TNS/NIPO). Door om te zien naar deze ouderen, een gezellige activiteit te brengen kun je direct verschil maken in hun leven. Stichting Present organiseert dit soort projecten en op woensdag 12 december hebben de leden van DNA dit ervaren.

 

DNA vindt het dan ook erg belangrijk om ook aandacht te besteden aan de ouderenzorg. Elk klein gebaar doet wonderen, al is het niet voor de ouderen naar wie dit gebaar gemaakt wordt, dan doet het wel goed naar jezelf. Ook in 2019 is DNA van plan de MVO Doedag te organiseren en hoopt dan ook op de steun van haar leden. Ben je nog geen lid van Duurzaam Netwerk Almelo en heb je interesse na het lezen van dit artikel? Ook niet-leden kunnen zich aanmelden voor deze activiteit. Check de website van Duurzaam Netwerk Almelo voor de aanmelding. Doe de activiteit mee en misschien kan DNA u verwelkomen als nieuw lid in de toekomst!

Aanmelding MVO Doe-dag i.s.m. Stichting Present

Beste leden,

Graag nodigen wij jullie uit voor onze eerstvolgende bijeenkomst op woensdag 12 december a.s. De bijeenkomst van 7 november ging wegens externe factoren niet door, dus hierbij dé kans om alsnog mee te doen!

De bijeenkomst staat geheel in het teken staat van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen en wordt een combinatie van informatie én de bijzondere praktijk!

Onder het genot van een hapje en een drankje zullen Urenco Nederland en Stichting Present starten met een introductie over ‘community work’ , de succesfactoren en hoe te implementeren lokaal voor jouw onderneming. Stichting Present inspireert en faciliteert al meerdere jaren bedrijven om lokaal maatschappelijk impact te maken. Het levert ondernemingen een positieve naamsbekendheid op, teambuilding onder werknemers en het biedt vaak een tastbare, concrete invulling voor MVO-beleid.

Na de presentatie gaan we vervolgens zelf ervaren hoe waardevol en tegelijkertijd hoe laagdrempelig het is om community work te doen.

Met een groep gaan we de bewoners (ouderen) van woon/zorgcentrum Trivium een gezellige avond bezorgen. Er komt een popkoor langs en de ouderen gaan genieten van een voorstelling. Wij bieden die avond extra handen om de ouderen van hun kamer naar de zaal te begeleidingen, koffie te schenken, maar ook het geven van aandacht en gezelligheid.

Kortom: met de handen in de klei, geen woorden maar daden, jullie omtoveren tot ervaringsdeskundigen, enfin: jullie gaan zelf ervaren hoe bijzonder het is om goed te doen, wat community work met jou doet en wat dit dus ook voor jouw onderneming en werknemers kan betekenen.

Doe je mee?  

Wanneer: 
Woensdag 12 december a.s. van 16:30 – ca 20:30 uur.

Programma:
16.30 uur – Ontvangst bij Het Torentje (Hedemanplein 3) met hapje en drankje
16.45 uur – Welkom / maatschappelijk betrokken ondernemen hoe en waarom? – door Ruth Dam van Stichting Present Almelo
17.30 uur – De ervaring en impact – door Laurens Pouwel van Urenco Nederland bv
18.15 uur – Vertrek naar het maatschappelijk project.
De cijfers liegen er niet om. Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Van hen zijn 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts een paar keer in de maand een sociaal contact (onderzoek TNS/NIPO). Door om te zien naar deze ouderen, een gezellige activiteit te brengen kun je direct verschil maken in hun leven. Stichting Present organiseert dit soort projecten en vanavond gaan we dit ervaren.
20.30 uur – Einde programma

Meld je aan via deze link (aanmelden kan tot uiterlijk maandag 3 december a.s).
Het is ook mogelijk om één introducé mee te nemen. Bij deelname ontvang je vervolgens inhoudelijk meer informatie over het programma en de adressen.

Het bestuur van DNA beveelt deelname aan deze bijeenkomst van harte aan. Het is bijzonder om op deze manier je in te zetten voor je stadsgenoot. Zelf hebben wij in samenwerking met Present Almelo nu drie keer een maatschappelijk project gedaan en zijn ervan overtuigd dat de werkwijze, de projecten, maar bovenal ervaring jou als ondernemer en bedrijf veel te bieden heeft. Het is een leuke en mooie kans om op deze manier met elkaar onze missie maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk te brengen.

Meer algemene informatie over Present Almelo en de samenwerking met bedrijven, vind je hier: Present – partner voor maatschappelijk betrokken ondernemen 

Met vriendelijke groet,

Laurens Pouwel
Voorzitter

DNA bezoekt Koninklijke Grolsch

ENSCHEDE – Woensdag 31 oktober jl. heeft Duurzaam Netwerk Almelo een bezoek gebracht aan de Grolsch Brouwerij in Enschede. Een middag vol leerzame informatie over de Grolsch en haar duurzaamheidsbeleid.

Zo kregen de leden van DNA onder andere te horen dat de Koninklijke Grolsch een van de meest duurzame brouwerijen ter wereld is. Het waterverbruik uit de lokale bron bij de Koninklijke Grolsch behoort tot de top en het verbruik is het meest zuinige in de wereld.

De leden van DNA hoorden dat het vrijkomende biogas uit de waterzuivering hergebruikt wordt voor het stoken van de stoomketels. Wat voor de leden van DNA interessant was om te zien was dat Grolsch 15% zelf produceert van haar totale energiebehoefte. Tevens zijn de nieuwe kratten van het nieuwe merk van Grolsch, Kornuit, 100% gemaakt van recycled plastic. Tenslotte worden de flesjes van Grolsch volledig hergebruikt.

De leden van DNA werden tenslotte ook geïnformeerd over het toekomstbeleid van Koninklijke Grolsch en dat zij nog niet klaar zijn met het verbeteren van duurzaamheid. Zo willen zij o.a. het waterverbruik, CO2-uitstoot en elektriciteitsverbruik in 2025 verder te reduceren. Ook geen oninteressant actiepunt voor de leden van DNA is dat Koninklijke Grolsch de ambitie heeft om in 2025 een energieneutrale brouwerij te zijn.

Onder een aantal leden is het al wel bekend, de P van People, maar door Koninklijke Grolsch werd het ook nog benoemd: de P van People. Ook meegenomen in het DVO-beleid van Koninklijke Grolsch. Het duurzaamheidsaspect wat vaak vergeten wordt. Zo heeft Grolsch de vitaliteit van haar personeel hoog in het vaandel staan. Zo is er een vitaliteitscoach en kunnen medewerkers vrijblijvend deelnemen aan een gezondheidscheck. Een goed leerpunt voor de leden van DNA. Ook is DNA deze dag geïnformeerd dat Grolsch het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds opgericht heeft ter bevordering van de sociale en economische groei in de regio.. Tevens ondersteunt Grolsch vele projecten, initiatieven en verenigingen in de directe omgeving van de brouwerij en breder in de regio.

Kortom, het was een succesvolle bijeenkomst, waar veel informatie in is opgedaan omtrent het duurzaamheidsbeleid van de Koninklijke Grolsch. Wij willen Koninklijke Grolsch dan ook graag bedanken voor de organisatie van deze bijeenkomst en de rondleiding en hopelijk hebben vele andere bedrijven veel nieuwe ideeën kunnen opdoen van deze bijeenkomst. Zie hieronder een korte fotoimpressie.

 

Netwerkbijeenkomst DNA op woensdag 7 juni 2017

Op woensdag 7 juni aanstaande organiseren wij een netwerkbijeenkomst in het teken van “People”. De bijeenkomst wordt gehouden bij de Rabobank en Almelo. Ook dit keer hebben we sprekers uitgenodigd en houden zij kennistafels.

 

Wat:           Bijeenkomst Duurzaam Netwerk Almelo: “PEOPLE”

Waar:         Rabobank Almelo, adres: De Werf 5 te (7607 HH) Almelo

Wanneer:   Woensdag 7 juni 2017 om 15.00 uur                     

 

Parkeren: Parkeergarage Havenpassage, gelegen aan de achterzijde van de Rabobank (U ontvangt hiervoor uitrijkaarten)
Programma: 
15.00 uur: Ontvangst/inloop
15:15 uur: Openingswoord dhr. Laurens Pouwel, voorzitter DNA
15.30 uur: Inleiding dhr. Sander Haas, Manager PR & Communication bij Asito
16:15 uur: Kennistafels
16:45 uur: Kennistafels
17:15 uur: Kennistafels
17:45 uur: Borrel / netwerken
18.30 uur: Einde bijeenkomst

Deze netwerkbijeenkomst staat in het teken van “PEOPLE”

Sander Haas is Manager PR & Communication bij Asito en zal een inleidende presentatie houden over dit onderwerp.

Vervolgens hebben we vier sprekers die de drie kennistafels zullen leiden, waarbij ze de volgende onderwerpen zullen bespreken:

 

Kennistafel 1: People

Spreker: Sander Haas, Manager PR & Communication bij Asito www.asito.nl

In de kennistafel zal Sander nader ingaan op hetgeen hij in de inleiding heeft verteld.

 

Kennistafel 2: Participatie & Afstand arbeidsmarkt

Spreker: Mark van Mast, eigenaar en directeur BMD Parkmanagement B.V. www.bmdparkmanagement.nl.

Zijn onderneming stelt  parkmanagers ondersteunen bedrijven bij het opzetten en beheren van gezamenlijke projecten, denk hierbij aan ondernemersverenigingen en bedrijvenparken.  Mark is zelf momenteel als parkmanager betrokken bij het bedrijventerrein Bornsestraat te Almelo.

De overheid maakt een transitie naar een participatiesamenleving  Een samenleving waar iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neem t voor zijn of haar eigen leven en omgeving zonder hulp van de (landelijke) overheid. Zijn opdrachtgevers en hij worden dagelijks geconfronteerd met de veranderende rol van de overheid.

In de kennistafel zal Mark zijn ervaringen en kennis uitwisselen om tot nieuwe inzichten en inspirerende ideeën te komen.

 

Spreker: Erwin Abbink, hoofd arbeidsvoorziening penitentiaire inrichtingen (PI) Almelo en Zutphen.

De PI Almelo heeft als extra faciliteit ‘De Fabriek’, een eigen leer-en werkbedrijf. Binnen ‘De Fabriek’ worden diverse doelgroepen begeleid met een lange afstand tot de arbeidsmarkt, zoals gedetineerden in de laatste fase van hun straf, taakgestraften, Wajongers en WWBers. In ‘De Fabriek’ werken de medewerkers binnen maar ook buiten de muren.

Gedetineerden werken met diverse doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ontwikkelen samen de benodigde arbeidsvaardigheden, dit ter voorbereiding op een succesvolle terugkeer in maatschappij en arbeidsmarkt.

Erwin zal een nadere toelichting geven over de activiteiten van de  ‘De Fabriek’ en wat wij kunnen bijdragen aan een succesvolle terugkeer.

 

Kennistafel 3: Diversiteit

Spreker: Johan Inan, manager Businesssupport Rabobank Enschede/Haaksbergen.

www.rabobank.com/nl/about-rabobank/in-society/diversity/index.html

De Rabobank streeft naar meer diversiteit in het medewerkersbestand. Diversiteit draagt bij aan een betere performance van de bank en bevordert creativiteit en innovatie. Medewerkers die verschillende klantgroepen vertegenwoordigen, hebben meer oog voor de verschillende klantbehoeften en – bediening. Een divers medewerkersbestand zorgt voor een grotere variëteit aan kwaliteiten en competenties, waardoor er sneller ingespeeld kan worden op veranderingen.

In de kennistafel zal Johan ons meenemen hoe hier invulling wordt gegeven binnen de Rabobank organisatie.

 

Graag ontvangen wij u op woensdag 7 juni aanstaande!

Het bestuur van DNA

 

 

Via onderstaande link kunt u zich aanmelden voor de netwerkbijeenkomst op 7 juni 2017.
http://www.duurzaamnetwerkalmelo.nl/netwerkbijeenkomst-7juni/

Verslag & presentatie seminar Extend

Op woensdag 23 september waren we als DNA te gast bij Extend, experts in MVO people, een spin-off van Soweco. Er hadden zich ongeveer 30 leden opgegeven voor dit seminar – een aantal nieuwe gezichten maar ook een aantal uit de ‘vaste kern’. Het is goed dat we steeds een wisselend publiek weten te trekken: een van de doelstelling van DNA is immers leden met elkaar in contact te brengen, op het vlak van duurzaamheid. Op deze manier slagen we daar bijzonder goed in.

DNA-3

Inhoudelijk was het een interessant seminar: Reinier van Broekhoven heeft een tipje van de sluier opgelicht over een aantal maatschappelijke wereldwijde trends waaruit blijkt dat participatie op de arbeidsmarkt en duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker wordt. Mariska Cubuk is ingegaan op de wijze waarop Extend bedrijven helpt om die duurzame inzetbaarheid, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mogelijk te maken. Met recht hoe je duurzaam sociaal kunt ondernemen zonder het resultaat uit het oog te verliezen. Daarbij is a.o. ingegaan de prestatieladder sociaal ondernemen, de trends in de arbeidsmarkt en de wijze waarop bedrijven kunnen en moeten inspelen op deze trends.

Daarnaast hebben we een wandeling over het uitgebreide Soweco terrein gemaakt om de werkplaats te bekijken. Hoewel het terrein nog zeer uitgebreid is, wordt de werkplaats steeds kleiner. Maar de duurzaamheid zien we ook weer terug in het hergebruik van de gebouwen door andere bedrijven. We kijken terug op een succesvol en goed georganiseerd seminar!

DNA-2

Voor degene die niet aanwezig waren is het misschien leuk om via deze link de presentatie van Extend een keer te bekijken (en is natuurlijk ook voor de aanwezigen goed om het nog een keer na te lezen!).

Uitnodiging seminar (23/9) @ Extend MVO (update)

We hebben Extend/Soweco bereid gevonden op te treden als gastbedrijf voor het volgende DNA seminar. Een seminar dat volledig in het teken van de P van People staat. Extend helpt bedrijven om sociaal ondernemen rendabel te maken en biedt bedrijven mogelijkheden om op een duurzame manier socialer te ondernemen. Het thema van het seminar is dan ook: Duurzaam sociaal ondernemen met resultaat. We bevelen het seminar van harte bij u aan en hopen elkaar daar te ontmoeten. Het programma en de formele uitnodiging voor het seminar volgen snel.

Programma 23 september 2015
15.00 uur: inloop bij het Trefpunt
15.30 uur: ontvangst en welkom in vergaderzaal G.J.A. Engbers, door de heer Reinier van Broekhoven
15.40 uur: korte rondleiding door SOWECO
16.15 uur: presentatie Duurzaam sociaal ondernemen met resultaat door Extend
17.15 uur: netwerkborrel in het Trefpunt

Namens SOWECO zal Reinier van Broekhoeven onze gastheer zijn. Door Extend worden wij ontvangen door Maud van Geel, Mariska Ҫubuk- van den Noort en Anneke Scheurink.

Maar via deze link kunt u zich alvast aanmelden (en het seminar in uw agenda plaatsen). 

Screen Shot 2015-08-14 at 12.22.14

Vrijwilligersproject Stichting Present

Het bestuur van DNA (Duurzaam Netwerk Almelo) heeft recent meegedaan aan een vrijwilligersproject van de Stichting Present. Het DNA bestuur is gaan wandelen met ouderen van het verzorgingstehuis Hoog Schuilenburg (Carint / Reggeland). De Stichting Present is al enkele jaren actief in Almelo en ondersteunt vrijwilligersprojecten. Om dit optimaal te promoten maar ook om te onderzoeken of deze activiteiten onder de aandacht van de leden van het duurzaam netwerk kunnen worden gebracht, vond het DNA bestuur het een goed idee om  eerst zelf maar eens te ervaren hoe deze activiteit bevalt. Nu kan al gezegd worden dat dit initiatief heel goed past bij de doelstellingen van het duurzaam ondernemen, waar Poeple, Planet en Profit vaste onderdelen van zijn.  In een volgende nieuwsbrief leest u meer hierover.

1

2